Man må følge noen regler når man vil trene. Når man trener er ett mål at man holder seg frisk. Derfor er det viktig at man ikke skader seg selv med treningen.
Det er egentlig ikke viktig om du er nybegynner eller om du har trent i flere år, disse reglene gjelder for alle.

  1. Hvorfor trener du? Trening er ikke bare trening. Det kommer an på hva slags mål du prøver å nå med treningen. Vil du gå ned i vekt, bygge opp muskulatur, holde deg frisk eller gjør en spesifikk trening etter en skade? Det er flere grunder hvorfor folk trener, og like individuelt skal treningen være. De øvelsene jeg velger er først og fremst for folk som vil holde seg i form, vil gå ned i vekt eller vil bygge opp muskulaturen. Når du ønsker spesifikk trening etter en skade eller vil bli bedre i idretten din er det lurt å ta kontakt, så kan jeg selvfølgelig også hjelpe deg.
  2. Oppvarming av kroppen er veldig viktig. Under oppvarming økes blodsirkulasjonen, leddvæsken blir tynnflytende og nerver sender signalene bedre videre. Viktig er at intensiteten er ikke for høyt under oppvarming. En god oppvarming er for eksempel 10 minutter jogging, sykling eller roing, men du kan også tar halvparten av vekten du vil løfte under treningen. Myk tøying kan også være en alternative.
  3. I treningslæren leser man også mye om rekkefølgen man skal følge under treningen. Når man trener for eksempel balanse er det viktig at muskulaturen ikke er trøtt før man begynner. Balanse, hastighet og teknikk skulle du trene i begynnelsen. En annen regel er styrke foran utholdenhet.
  4. En av de viktigste poengene er selvfølgelig utførelsen av øvelsen. Det nytter ikke når du gjør øvelsen feil, i verste fall kan det også skade deg. Når du tviler om du gjør øvelsen riktig eller ikke spør folk i nærheten eller en ekspert. Når du har smerter under øvelsen eller etterpå er det viktig å reflektere om man har gjort alt riktig. Kanskje du må tilpasse øvelsen eller velge en alternative.
  5. En emne flere glemmer er åndedrett. Du kan skade kroppen din (først og fremst bekkenbunn, blæren og andre organer) svært når du ikke puster riktig. Alle vet at man ikke skal holde pusten når man løfter tungt, men hvorfor egentlig? Når du puster inn senkes mellomgulvet og bekkenbunnen (bekkenbunn er avslappet), sånn at lungene har plass for å bli større. Når du puster ut heves mellomgulvet og bekkenbunnen igjen (bekkenbunn er anspent). Når du holder pusten/presser er bekkenbunnen oppe og mellomgulvet nede. Det betyr at de indre organer blir presset og bekkenbunn for også motstand. Det fører til at du skader organene og bekkenbunn begynner å slappe av mens du holder pusten. Det kan resultere i at du ikke lenger kan holde urinen. Når du trener er det altså viktig å puste riktig. Best er å puste inn gjennom nesen og ut gjennom munnen (som om du vil puste ut et lys). Tilpass øvelsen til pusten og ikke omvendt (du skal ikke hyperventilere). Pusten bestemmer derfor i hvilket tempo du skal utføre øvelsen. Pust ut i den retning øvelsen er tyngst.
  6. Når du er syk eller du har alvorlige sykdommer som for eksempel hjertesvikt, osteoporose eller tar spesielle medikamenter er det lurt å snakke først med legen din. Har du ryggproblemer eller hodepine, en idrettsskade eller hat en operasjon ikke så lenge siden skulle du ta kontakt med legen eller en fysioterapeut for å tilpasse treningen. Med feber skal du ikke trene.
  7. Last but not least spiller riktig ernæring også en rolle. Det er viktig å drikke nok vann under treningen. Du burde også passe på at du ikke har spist akkurat før treningen. Du kan tilpasse ernæringen din etter treningsmål, og kan så forbedre treningseffekten.

Husk at litt trening er bedre enn ingenting, og du skal ha det gøy når du trener! Derfor er det viktig at du trener på det du har lyst til!
Når du ønsker å lære mer om riktig trening, komme i gang, trenger litt motivasjon eller støtte med treningen kan du gjerne ta kontakt med meg.

K1600_IMG_4290

Det er også viktig å tøye. Les her hvorfor, og hvordan du tøyer riktig.

Øvelser:

Knebøy – enkelt og greit

Plank – en all-rounder

Plank – fokus på mage

Plank – som stabilisering av virvelsøylen