I artikkelen skal jeg snakke litt om hva du kan gjøre når du får smerter under trening eller hva du skal passe på når du har kroniske smerter og vil trene.
Viktig å nevne er at smerter er veldig individuell og det er flere faktorer det er avhengig av om og hvordan vi opplever smerter. Det er også forskjell om det handler seg om akutte eller kroniske smerter.
En skala jeg bruker som skal hjelpe å kategorisere smertene litt bedre er den numeriske smerteskalaen (NRS). Den går fra 0 til 10. Der 0 betyr ingen smerter og 10 er det verste.
Husk at både plager og smerter er individuell og jeg kjenner ikke til deg. Det er bare eksempler jeg snakker om. Så det er lurt at du alltid ta det opp med fysioterapeuten, treneren og/eller fastlegen din.

Smerter som dukker opp mens du trener

Når det dukker opp smerter under treningen kan det ha flere årsaker.
Det første du burde se på er om du utfører øvelsen riktig. Ofte er ryggen ikke helt rett, vi tar hodet i nakken eller holder pusten. Når du utfører øvelsen riktig og smertene fortsetter er det interessant om smertene forsvinner etter 3-4 repetisjoner eller om de varer. Når smertene forsvinner etter 3-4 repetisjoner kan du trygd fortsette med øvelsen. Du burde også vurdere hvor sterk smertene er. Når vi tenker på den numeriske smerteskalaen, så kan du vanligvis fortsette med treningen så lenge smertene er under en 4-5er.
Når smerten ikke forsvinner og/eller er høyre enn en 4-5er på skalaen, så er det lurt å avbryte øvelsen og fortsette med en annen. Hvis det da også ikke blir bedre er det lurt å avbryte hele treningen.
Du kan da etter en lengre pause (noen timer) prøve å fortsette treningen. Hvis du da fortsatt har smerter prøv en annen dag. Hvis du da fortsatt har smerter så burde du snakke med treneren, fysioterapeuten eller fastlegen din. Dem må vurdere om det er øvelsen som utløser smertene eller noe annet. Enten man kan tilpasse øvelsen slik at du ikke får vondt eller det trengs eventuell en behandling før du kan gjenoppta treningen igjen.

Du har kroniske smerter – hva må du passe på når du trener

Når du har kroniske smerter helt uavhengig av treningen så kan du selvfølgelig ikke forvente at de plutselig er borte mens du trener. La oss si du har kroniske smerter i korsrygg. På smerteskalaen hadde du valgt en 3er. Så utfører du knebøy og du har akkurat samme smerter i ryggen enn før, så kan du trygt utføre øvelsen. Det samme gjelder når du hadde sagt at smerten ligger på en 6er på skalaen, da du har samme smerten også når du ikke trener.
Ofte hjelper regelmessig trening mot kroniske smerter og de blir bedre med tiden. Når musklene blir sterkere så tåler de mer i hverdagen, samt at de støtter deg bedre. Ikke fortvil det kan tar tid og det er lurt at du starter med små skritt. Men i de fleste tilfeller blir du belønnet etter hvert, og du føler deg mye bedre.
Selvfølgelig kan du også har akutte smerter som er annerledes enn dine kroniske smerter. Da gjelder samme prinsippet som hos akutte smerter som jeg har snakket om før.

Generelt er det viktig at treningen er tilpasset deg – dine plager, dine evner, dine ønsker og dine mål

Det tryggeste er når du tar deg noen timer med en personlig trener eller fysioterapeut. Dere utarbeider en treningsplan sammen, trener en to ganger sammen for å se om de valgte øvelser fungerer. Og så kan du trene aleine. Nå vet du hva du må passe på, hvordan øvelsen blir utført og om eventuelle smerter som kan dukke opp underveis.

For deg med lymfødem og/eller lipødem

Jeg anbefaler deg at du trener med kompresjonsplagg på. Kompresjon hjelper at både blodsirkulasjon er bedre, at musklene jobber bedre og i tillegg får du mer effekt på lymfesystemet ditt. Da også lymfekarene må jobbe mer og det kan bli drenert mer væske.
Når du har rent lipødem så har kompresjonsplagg og trening en antiinflammatorisk effekt, så i tillegg til de effektene jeg har nevnt før er det en viktig del av behandlingen.


I podcast episoden 6 kan du også lytte til konkrete eksempler.

Episode 6 – Smerter i sammenheng med trening Lymfødem- og lipødempodden

I episoden i dag skal jeg se litt nærmere på både akutte og kroniske smerter i sammenheng med trening. Jeg ser generelt på temaet, men også nærmere på hva det betyr for deg som har lymfødem og/eller lipødem.Når du nå har fått lyst til å trene så kan du også se på hjemmesiden min, der har jeg en kategori med øvelser samt forklaring med hva du skal passe på.
  1. Episode 6 – Smerter i sammenheng med trening
  2. Episode 5 – Hva er lipødem
  3. Episode 4 – Hva er lymfødem
  4. Episode 3 – Kompresjon om sommeren
  5. Episode 2 – Litt om meg

Les også artikkelen om generelle treningstipps. Har du lyst til å starte treningen med en gang? Kanskje du finner noen øvelser her som passer for deg:

Knebøy – enkelt og greit

Plank – en all-rounder

Plank – med fokus på mage

Plank – med fokus på rumpa

Plank – som stabilisering av virvelsøylen

Husk at tøying er like viktig som styrketrening.

Tøying – Hamstrings (bakside bein)


Når du nå har fått lyst til å trene, men du ønsker deg litt veiledning så kan du gjerne ta kontakt med meg. Jeg kan sette opp en tilpasset treningsplan for deg, samt kan vi trene sammen både fysisk i praksisen min eller via online konsultasjon. Send meg en epost til post@akschimmele.com