For å svare med en gang – nei, lymfødem kan ikke behandles med vanndrivende. Du burde til og med ikke bruke vanndrivende når du har lymfødem (så lenge du ikke har andre sykdommer som indisere det).
Det finnes diuretika (vanndrivende) indiserte ødemer og andre ødemer.
Ødemer som oppstår pga en høygradig hjerteinsuffisiens, hypertoni (blodhøytrykk), skrumplever, nyreinsuffisiens og ved proteinmangel er diuretika indiserte ødemer.
Lymfødem, ortostatisk ødem, ødem i svangerskapet eller venøs indusertes ødem er andre ødemer.
Diuretika (vanndrivende) transporterer vannet ut av kroppen, men lymfevæske består også av proteiner. Det fører til at lymfevæske blir mer treg og det blir dermed vanskeligere for kroppen å få væsken ut. Samt at proteinene blir tilbake, og det fører til hardt og fibrotisert vev. Kroppen får det ikke lenger ut med egen kraft.
I tillegg fører vanndrivende (ved andre ødemer enn diuretika indiserte ødemer) til salt- og vannmangel i kroppen. Det fører reaktiv til en økning i aldosteron- og adiuretinspeilet. Det fører for eksempel til blodhøytrykk.
Når virkningen av vanndrivende blir mindre fører det til en økt salt- og vannretensjon (tilbakeholdelse). Det oppleves som spenningssmerter/-følelser i hele kroppen. Ofte fører det til en hyppigere bruk av vantrivende og så blir det startet en ond sirkel.
Det tar mellom 2-5 uker før hormonhusholdet er normal igjen.
Vanndrivende skal altså virkelig bare tas når det er nødvendig. Når du allerede tar vanndrivende, ta det opp med fastlegen din og hør hva som er grunnen til dette. Er det «bare» pga lymfødemet burde du slutte med å ta vanndrivende. Tar du vanndrivende pga andre sykdommer som indiserer det er det sikkert lurt å fortsette med vanndrivende. Da blir manuell lymfedrenasje og kompresjon en enda viktigere del av behandlingen. Manuell lymfedrenasje og bandasjering løsner hard vev, samt øker det aktiviteten i lymfekarene. Kompresjonsplagg hindrer til et visst grad at vevet blir hard.
Kilde: Deutsche Gesellschaft für Lymphologie
08/12/2021 kl. 23:08
hvor skal en henvende seg nÅr lege sier att vanndrivende er bra,men jeg har stort og stygt venøst hardt ødem …
de vil att jeg skal bruke pulsator 7 g. pr.uke og mauell drenasje er bare » tull» det har ingen betydning hva vi sier ,her Har jeg ikke lov til Å godta eller være uenig – jeg blir fullstendig oVerkjørt ,det de gjør motfolk skulle ha vært belyst i media….
hva mener dere andre om 6 dager pulsator og en dag med lymfeÅPNIng samt amanuLL behandling….
hilsen en fortvilet ødem syk person.
10/12/2021 kl. 15:13
Hei Hilde,
Det er veldig frustrerende at du ikke få den hjelpen av fastlegen som du ønsker deg.
Jeg anbefaler deg at du tar med denne artikkelen til legen, og av og til hjelper det også når fysioterapeuten ringer direkte til legen og forklarer situasjonen. Det er selvfølgelig veldig tungvint, men legene ofte er usikre og vet ikke en gang om at men ikke skal behandle lymfødem med vanndrivende. Når de får en faglig informasjon om det kan det hjelpe.
Angående pulsatorbehandling og manuell lymfedrenasje, så er det jo vanskelig å svare når jeg ikke kjenner deg. Men manuell lymfedrenasje egner seg veldig bra til å myke opp hardt vev, samt nattstrømper. Pulsatoren skal da vedlikeholde situasjonen fram til neste behandlingen hos fysioterapeuten. Hva tenker fysioterapeuten din? Ta det opp med henne/han.
Jeg ønsker deg masse lykke til framover!!
Ann-Katrin
01/02/2024 kl. 18:27
Hei Hilde,
Det er veldig synd at du får så lite støtte fra legen din. Angående vanndrivende så er det viktig å ta når en må ta dem pga hjerte, lungene eller nyrene. Men når den er tenkt til lymfødembehandling så skal en ikke bruke det. Jeg har skrevet en artikkel om det også. Gjerne skriv den ut og gi den legen din. Der er det forklart hvorfor det ikke skal brukes vanndrivende for lymfødembehandling.
Her kommer du til artikkelen om vanndrivende: Artikkel vanndrivende
Har du kompresjonsplagg? Det er en veldig viktig del av behandlingen og særlig bandasjering hjelper å myke opp vevet. Noe som høres ut kunne være lurt hos deg.
Les også her: Hvorfor er bandasjering så effektiv
Når en behandler så ofte i uken, burde det være i kombinasjon med kompresjon. Best er som sagt i kombinasjon med bandasjering. Det er veldig greit å ha en pulsator, men riktig utført manuell lymfedrenasje er mye bedre egnet til å myke opp vevet.
du skriver at det er venøst ødem, da er det lurt å undersøke venesystemet, og eventuell få en operasjon som kan forbedre situasjonen. (For eksempel åreknuteoperasjon).
Jeg krysser fingrene for at du fort får det bedre!