Bandasjering er nummer en med tanke på kompresjon! Ingen kompresjonsplagg slår bandasjering. Det har flere grunner:

1 Bandasjering kan tilpasses individuelt, hver dag på nytt, uavhengig av ødemsituasjonen
Det egner seg altså særlig i begynnelsen av behandlingen, når en må regne med store endringer i omkretsene. Når dagsformen varierer veldig ( hvor mye trykk tåler en, store omkretsforskjeller, smerter når en tar på kompresjonsstrømper og mm). Litt avhengig av kroppsformen er det ikke alltid like lett å finne kompresjonsplagg som sitter som et skudd. Det er en stor fordel bandasjering har at det kan tilpasses alle kroppsformer. Særlig ved store folder egner seg bandasjering spesielt bra.

2 En kan bestemme hvor mye kompresjon det trengs når en bandasjerer/blir bandasjert
Både med tanke på om hvilke kroppsdeler som skal bli bandasjert, men også hvor mye trykk det skal brukes. Kanskje en dag holder det med bare tær og leggene, mens dagen etterpå trenger man kompresjon helt opp til lysken. Det samme gjelder for trykket. Ødem trenger ikke hver dag likt kompresjon og det kan tilpasses med bandasjeringen. Viktig er bare at trykket alltid er jevnt. Det skal aldri være mer trykk oppe enn det er nede, slik at væske ikke presses nedover.

3 Bandasjene ikke bare holder væske i sjakk, det har samtidig en oppmykende effekt.
Å stoppe ødemutviklingen er selvfølgelig en av de viktigste oppgaver kompresjonsplagg/bandasjering har. Bandasjene har en høy arbeidstrykk, dvs. at når du beveger deg jobber de enda mer enn når du ligger i ro. Derfor er det også så effektiv å redusere ødem. I tillegg til det gir det også en massasjeeffekt og sørger for at fibrotisert vev blir mykned opp. Men også ved lipødem blir huden mer jevnt.

4 En kan bandasjere med forskjellig polstring
Vanlig vatt, skumgummi, lymfepads, lymfeputer med nupper eller riller på, Jobst Relax, Mobiderm bandasjer og lignende. Polstringen sørger for at trykket blir jevnt fordelt og at det ikke blir klemt inn huden en plass. Spesiell polstring med ujevnt overflate egner seg bra for å myke opp vevet/fibroser eller for å gi mer trykk en plass. F.eks lymfepads i nyreform rundt anklene.

5 Det kan kombineres med annet kompresjonsplagg
F.eks. nattstrømper, justerbar kompresjon eller vanlige kompresjonsstrømper. Bare fantasien som setter grenser.

6 Det er mulig å bandasjere seg selv
Det er den høye kunsten av egenbehandling. Ikke helt så enkelt å lære seg hvordan en bandasjerer seg selv. Det må jeg ærlig innrømme, men når en kan det, så er det et veldig bra hjelpemiddel i egenbehandling. Det er en del en må passe på! Det er best å spørre fysioterapeuten sin om hen kan lære en opp på det. En alternative kan eventuell justerbar kompresjon være (Medi Circaid eller Jobst FarrowWrap).
Du kan også booke en onlinetime hos meg for å få opplæring i egenbandasjering.

7 Bandasjering er en viktig del i sårstell/sårforebygging
Særlig ved utpreget lymfødem er risikoen for å utvikle sår veldig høy. Det kan en (i de fleste tilfeller) forebygge med bruk av kompresjon. Men også når det har utviklet seg sår er kompresjon en veldig viktig søyle i behandlingen. Fordelen med bandasjeringen er at en kan justere trykket og det er lettere å gjøre sårstell. En trenger også ikke være redd at en river bort plaster, sånn som når en tar på kompresjonsstrømper.