Jeg har fått tilbud om en fantastisk mulighet, nemlig å få besøke fabrikken til en av de kompresjonsstrømpeleverandørene som finnes her i Norge. En liten drøm som går i oppfyllelse!
Jeg som fysioterapeut som jobber med lymfødem- og lipødempasienter bestiller regelmessig kompresjonsplagg. Hver gang når jeg måler og tilpasser strømper undrer jeg meg, hvordan de får det til, fra å bare ha mine mål til å strikke en strømpe til kundene mine. Det er så mange spesialvalg en kan gjøre og så mye som må tas hensyn til. Derfor ble jeg kjempeglad da jeg fikk sjansen til å besøke Juzo sin fabrikk i Tyskland.

Juzo er en over 100 år gammel familiebedrift som ble stiftet i 1912 i Zeulenroda (Thüringen, Øst-Tyskland) i Tyskland. Gründeren som står bak forkortelsen Juzo heter Julius Zorn. I fabrikken kan en beundre et strikket portrett av gründeren.
Allerede i 1930 har Juzo levert kompresjonsplagg i flere land. 1948 etablerte barnebarnet Hans-Julius og kona sin Rosemarie den nye fabrikken i Aichach (Bayern, Sør-Tyskland). De begynte tom å strikke kompresjonsplagg i privatboligen. I de følgende årene utviklet seg fabrikken og merket. Juzo ble et velkjent merke, og var ansvarlig for mange innovasjoner, som for eksempel sømløse kompresjonsstrømper og latexfrie produkter.
1980 ekspanderer Juzo og fikk en egen fabrikk i USA (Cuyahoga Falls i Ohio). Mellom 1996 og 2017 etablerer Juzo flere datterselskaper over hele Europa. Juzo har tom en egen akademi, der de utdanner og videreutdanner innen medisinske sektoren. 2010 erobrer Juzo veterinær medisinske markedet, med egne kompresjonsbandasjer til hester.
Bedriften har lengst vokset ut av barneskoene og derfor har de bygget ny fabrikk som de tok i bruk 2012/2013. Det topmorderne produksjonsanlegget i Aichach ble 2019 utvidet fra 15.000m² til 28.000m².

Den gamle fabrikken fra 1948 er fortsatt hovedkontoret til Juzo. Den gamle kantina, som er redd ved siden av ble nå brukt som barnehage – en Julius barnehage. Julius er Juzo sin maskot for barneproduktene de har.

Her kan du se en del bilder av Juzo sin historie.

En video om hele Juzo-historien (tysk). Det er svært imponerende bilder, så gjerne se på den selv om du ikke kan tysk, det er så spennende å se bilder fra produksjonen i fortida og nå!

Jeg var virkelig svært imponert over hvor stor produksjonsanlegget var. Jeg har vært i andre fabrikker (ikke kompresjonsstrømpelevarandører) før, men aldri i en så store bygning! I Aichach jobber det rundt 800 av de 1100 ansatte. Jeg ble delvis introdusert til hele familier. Onkler og tanter, far og mor – alle jobbet i forskjellige avdelinger. Kjempe koselig. Det finnes så mange forskjellige jobber en kan jobbe der, jeg skal ta dere litt med på veien en strømpe tar gjennom fabrikken.

Fabrikken er delt opp i to områder – rundstrikket og flattstrikket. Det er veldig lurt, fordi prosessene er nok litt forskjellig.
Det var svært mange strikkemaskiner for både rundstrikkede og flattstrikkede kompresjonsplagg. Hvis jeg husker riktig var det 70 av hver. Juzo lager tom strikketråden selv. Den er hvit i begynnelsen og alle strømper ser helt likt ut. Kjernen av garnet er elastisk, nå er det ofte elastan, mens før var det gummi. For å beskytte de elastiske fibrene og for å øke bærekomforten blir det surret rundt med et uelastisk material, som for eksempel bomull.
Rundstrikkede strømper tar mellom 5 til 10 minutter til de er ferdig strikket. De er ikke så avansert som flattstrikkede strømper er. Ved rundstrikkede strømper er det alltid samme antall masker, bare størrelsen av maskene varierer. Her kommer du til en artikkel der jeg har prøvd å forklare forskjellen mellom flatt- og rundstrikked.
En flattstrikked strømpe tar dobbelt så lang tid til den er strikket. Men deretter følger det flere andre prosesser før strømpen ligger hos deg i postkassen.

Fra strikkingen blir strømpen videre transportert via en robot. På bakken er det flere fargede striper, slik at robotene vet hvor de skal kjøres. Hver robot kjører rundt 20km hver dag.

På de rundstrikkede strømper ble fotspissen syd, sømmen på toppen og et eventuelt toppbånd sydd på. Det er alt håndarbeid! Og det er første gang den dagen, jeg vil bli imponert over hastigheten de ansatte jobber. Alt gikk så fort, det var ikke enkelt å se hva de egentlig gjør. Helt utrolig.
Og det var enda mer imponerende ved de flattstrikkede strømper. Så mange forskjellige symaskiner har jeg aldri sitt i mitt liv. Det var veldig spennende å se over skuldrene til alle disse flinke sydamene!!

Etter at strømpen har fått sin form blir de farget. De som kjenner meg vet at jeg er glad i spreke farger, noe også Juzo kan tilby med. De har ikke bare spreke farger, de har også to spesialkolleksjoner – Dip Dye-kolleksjonen og Batikk-kolleksjonen. Hver strømpe er unik og er håndlaget. Med kjærlighet til detaljen! Noe jeg synes er kult er også navnene til fargene. Juzo har valgt å kalle kompresjonsfargene etter krydder.

På nettsiden finner du til hver farge/krydder noen oppskrifter. Kjempe morsomt.
– Sukke: Hvit forførelse
– Sesam: Knasende nøtteaktig
– Mandel: Elegant og fornem
– Kanel: Sanselig aromatisk
– Kakao: Intensiv nydelse
– Valmue: Liten, men full av muligheter
– Blåbær: Lekker saftig
– Pepper: Den brennende

Jeg er så glad for at kompresjonsstrømpeleverandørene ikke bare prøver å ha det best mulige medisinske produktet. Det er så viktig at brukerne kommer til å like strømpene. Selv om fargen ikke har noe å si angående medisinsk effekt, så har det mye å si om en velger gjerne å ta på kompresjon eller ikke. Når man har noe som passer til klesskapet sitt eller har favoritt fargen sin er det mye lettere å ta det riktige valget. Hva nytter et godt produkt når det ikke blir brukt?

Etter strømpene ble farget i de lekre fargene, blir de vasket i overdimensjonerte vaskemaskiner. De ser egentlig helt like ut som min hjemme, bare litt større.

En viktig del i produksjonen er kvalitetssikringen. Flere steder i prosessen blir det kontrollert at kompresjonsplagg oppfyller den høye standarden Juzo har satt seg.
Det blir stikkprøvelser direkte etter strikkingen. Det finnes også et eget laboratorium for å teste kvaliteten. Der blir det hengt flere små vekter på strikket. Det var kjempe spennende å se.

Til slutts kommer strømpene til forsendelse-avdeling. Der ble strømpene pakket inn sammen med bruksanvisningen. De to damene jeg fikk se var så raske med å folde strømpen, legge den i esken sammen med bruksanvisningen og legge den til siden, at det så ut de legger en tom eske på stabelen.
Helt utrolig hvor raske de var!
Deretter blir strømpene fraktet med et smart system til lageret og venter der til de blir hentet for å bli sendt ut til deg.

Her kan du se produksjonsfilmen.

Andre spennende fakta:

– Juzo bruker 4.100.000 kWh strøm hver år. Gjennomsnittlig forbruk for en norsk enebolig er 20.000 kWh per år.
– Juzo har en egen avdeling der lærlingene kan prøve seg på alle prosessene i fabrikken. De er også ikke bare i en avdeling, de går gjennom flere avdelinger for å få et godt innblikk i bedriften.
– Søsterbedrift i USA, datterbedrifter i Canada, Sverige, Polen, Nederland, Belgia, Storbritannia, Italia og Brasil.
– 4.500 masker per sekund strikker de rundstrikk-maskiner. En knestrømpe tar ca. 6 min.

Det var utrolig spennende å se produksjonen!! Det er flere arbeidsskritt som trengs for at en kompresjonsstrømpe kan brukes, og det er viktig at hver eneste gjør en god jobb. Svært imponerende hvor raskt de ansatte gjør hver ensete grep. Og det var såååå ryddig der. Det har overrasket meg. Ikke en eneste sytråd på gulvet og perfekt opprømte arbeidsplasser.
Og jeg hadde også inntrykk av at folk jobber gjerne der. Alle var så hyggelige!!
Tusen tusen takk for en uforglemmelig opplevelse!!

Hovedbygget i Tyskland, Aichach

Juzo Danmark