Hva er et lymfødem?

Et lymfødem er i de fleste tilfeller kronisk, men det må ikke bety at man ikke kan forbedre ødemtilstanden. Ofte er et lymfødem ensidig, men litt avhengig av årsaken kan det også være på begge sider. Menn og kvinner kan få lymfødem.

Et lymfødem gir en væskeansamling/hevelse i kroppen. Hevelsen oppstår enten fordi lymfesystemet er skadet eller fordi det er mer lymfevæske enn kroppen klarer å transportere bort.

Lymfekarene er et system i kroppen som transporterer for eksempel toksiner og avfallsstoffer bort.
Etter en operasjon eller flere forskjellige sykdommer (fe. venøse problemer) kan kroppen miste evnen til å transportere alt bort og så oppstår det et ødem/en hevelse.

Lymfødem kan deles inn i to grupper – primært lymfødem og sekundert lymfødem.

Lymfødem kan føre til en del senskader som for eksempel:

  • Dårlig hudtilstand (tørr og tynn hud, dårlig hudmiljø)
  • Sår
  • Sopp
  • Rosen (erysipelas – en bakteriell infeksjon av huden)

Primært lymfødem

Et primært lymfødem er medfødt. Lymfesystemet er ikke full utviklet, en er født med mindre kar eller lymfeknuter for eksempel. I ca. 3% av tilfellene er det genetisk. Vanligvis utvikler seg et primært lymfødem i ungdomstiden.

Sekundært lymfødem

Et sekundært lymfødem oppstår etter lymfesystemet ble skadet, for eksempel et kirurgisk inngrep, strålebehandling eller en infeksjon. Også når det venøse systemet er skadet/svekket kan det komme til et lymfødem.

Sykdommen blir delt inn i 4 stadier

Lymfødem stadium 0
Lymfesystem er skadet, men det er ingen synlig hevelse.

Lymfødem stadium 1
Ødemet/hevelsen er reversibel. Det vil si at det kan forekomme et ødem i løpet av dagen, men forsvinner om natten eller når bein/arm ligger høyt. Når du presser tommelen i vevet etterlater det en bulk.

Lymfødem stadium 2
Ødemet/hevelsen forsvinner ikke lenger når man legger kroppsdelen høyt. Huden blir harde og fibrotisk. Når du presser fingeren inn etterlater det bare en liten eller ingen bulk lenger.

Lymfødem stadium 3
Det vises alvorlige hevelser og huden er veldig fibrotisk og hardt. Det kommer til hudforandringer som for eksempel tynn og veldig tørr hud, samt brunlig fargete prikker (pigmenter). Det kan også komme til blemmer og fistler. Ofte har ekstremiteten flere hudlapper som er fullt av vann og som overlapper hverandre – stor infeksjonsfare. Når det oppstår sår så gro de i stadium 3 veldig dårlig. Bevegeligheten er også svært nedsatt.

Behandling av lymfødem

Behandlingen på et primært og et sekundært lymfødem er nesten det samme. Det er under behandlingen av de enkelte tiltak man må tilpasse det litt annerledes, men selve behandlingsformer er like for begge sykdommer.

En behandling kan føre til gode resultater og det kan ofte reduseres ødemtilstanden og ikke minst kan man forbygge senskader. Hudtilstanden forbedres og smerter lindres.

Det er seks søyler som trengs for en suksessfull lymfødembehandling:

  • Manuell lymfedrenasje
  • Kompresjon
  • Hudpleie
  • Mosjon
  • Kosthold
  • Selfmanagement

Manuell lymfedrenasje

Manuell lymfedrenasje er en spesiell massasjeteknikk. Den forbedre/øker transportkapasiteten av lymfesystemet (opptil 30 ganger så mye kan bli transportert). Den skal ikke bare drenere lymfevæske den skal også utvide karsystemet, danne nye kar og skaffe «omveier». Manuell lymfedrenasje øker altså transportkapasiteten av selve systemet, slik at kroppen selv kanskje klarer å drenere av hele væskemengden igjen. Med manuell lymfedrenasje klarer man å myke opp vevet igjen, løsner fibrotiske vevet, slik at væsken kan transporteres bort igjen.

Kompresjon

Kompresjon er en viktig del av behandlingen. Den skal hindre at væske/hevelsen kan utvide seg. I tillegg presser kompresjonsplagg lymfekarene sammen, slik at lymfeklaffene lukkes skikkelig igjen (se på bilde). I tillegg forbedre kompresjonsplagg blodsirkulasjonen. Det finnes flere forskjellige kompresjonsplagg. Til daglig bruk, nattstrømper, bandasjering og mm. Målet er å tilpasse kompresjonsplagget etter ditt behov.

Hudpleie

Særlig i stadium 2 og 3 hjelper god stell av huden og neglene til å redusere eller forebygge hudproblematiken. I tillegg kommer det ved bruk av kompresjonsplagg til tørr hud og trengs litt ekstra oppmerksomhet.

Mosjon

Det er viktig med regelmessig fysisk aktivitet. Viktig er også at du finner noe du har glede av og du føler deg bra med. Du kan gjøre vanlig styrketrening, kondis trening eller teamsport. Også regelmessige turer i naturen er bra.
Det finnes en del treninger som egner seg bedre enn andre, men det må som sagt ikke betyr at du må slutte med det som du liker. Hør på kroppen din – han viser deg om det går bra eller ikke.
Trening i vann (svømming eller vanngymnastikk) er særlig bra ved lymfødem. Når du beveger deg i vannet er det ekstra skånsom til leddene dine og du får kompresjon på beina i tillegg.
Også en spesiell slags trampolinetrening er bra – og utrolig gøy!!
Viktig er at du trener med kompresjonsplaggene dine, de gjør effekten av treningen enda bedre.

Kosthold

Et sunt og variert kosthold er viktig for alle. Viktig for lymfødemikere er å unngå salt, sukker og alkohol. De forverre nemlig sykdommen.

Selfmanagement

Du kjenner deg best, derfor er det viktig at du også tar ansvaret for kroppen din. Vær selvbestemt og ikke bare legger deg i andre hender! Du må bli ekspert på din egen kropp.
Hva er viktig for deg? Hva er dine mål? Det er viktig å sette seg realistiske mål. Gjerne begynn med delmål, slik at du få flere positive opplevelser underveis.

Kinesiotaping

Kinesiotaping kan brukes i tillegg. Tapen støtter og aktivere lymfesystemet. Tapen virker veiledende og kan tilpasses individuell.

Ernæring/kosthold

Det er viktig å holde vekten stabil og ikke gå inn i en jojo-effekt. Derfor er det viktig å bestemme seg for et kosthold du kan beholde hele livet! Allikevel er det viktig at man ikke stresser seg eller straffe seg når man en gang har brutt sine egne regler.

Mindre sukker til hverdags
Brus, saft og godteri er de største kildene til tilsatt sukker i kosten. De tilfører mye sukker og energi, men lite vitaminer og mineraler.

Spis minst fem om dagen
La grønnsaker og frukt inngå i alle dagens måltider.

Spis mindre salt
Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.

Velg magre meieriprodukter
Melk og ost er en del av hverdagsmaten for mange. Det er bra. Husk at det er lurt å velge de magre meieriproduktene til hverdags.

Velg vann som tørstedrikk
Vanlig vann dekker væskebehovet uten å bidra med unødvendige kalorier, og er derfor den aller beste drikken når du er tørst.

Velg matoljer og myk margarin
Det er viktig å sikre en god fettsyresammensetning i kostholdet. Bytt ut mettede fettsyrer med mer gunstige umettede fettsyrer.

Spis variert
Et variert kosthold inneholder mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk – og mindre bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker

Velg magert kjøtt
Det er lurt å tenke over hva slags kjøtt du velger, hvor mye og hvor ofte du spiser det. Rene råvarer er et bedre valg enn bearbeidet kjøtt.

Spis grove kornprodukter
For mange nordmenn er grovt brød en selvfølgelig del av hverdagen. Det er bra fordi grove kornprodukter er sunnere enn fine kornprodukter.

Spis fisk oftere
Fisk er en fantastisk råvare som kan brukes til mye. Eksperimenter med nye måter å tilberede og servere fisken på.

Kompresjonsplagg

Kompresjonsstrømper
Kompresjonsstrømper holder ødemtilstanden i sjakk. De er mest tenkt til dags bruk, men eldre kompresjonsstrømper kan du også bruke i nettene. Når du beveger deg har de en enda bedre effekt, altså har de på når du trener.

Nattstrømper
Nattstrømpene skal mye opp vevet. Du kan også bruke de om kveldstiden og under justerbar kompresjon eller bandasjering.

Justerbar kompresjon
Justerbar kompresjons kan brukes på dagtid og i nettene. De skal redusere ødemtilstanden. Bandasjering har aldri vært så enkelt enn med justerbar kompresjon. Det er bare borrelås man må feste og slepper å bandasjer i flere lag med vanlige bandasjer. En veldig god løsning for selfmanagement.

Pulsator
Pulsatoren skal aktivere lymfekarene for å støtte lymfedrenasjen. Den erstatter ikke manuell lymfedrenasje. Det er et hjelpemiddel du kan få hjem til deg, slik at du kan øke behandlingshyppigheten. Kan bukes hver dag, men gjerne 2-3 ganger i uken.

Påtrekkere og avtrekkere
Strømpepåtrekkere og –avtrekkere skal hjelpe deg å få kompresjonsplagget enklere på og av. I tillegg beskytter de materialet.

Generelle tips når du har lymfødem

Klær/sko
Ikke har for trange klær eller sko på. Trange klær har dessverre helt motsatt virkning enn det kompresjonsplagg har. Trange klær eller sko kan hindre væsketransport.

Hudpleie
Huden har godt av å bli smurt med en god krem. Særlig hvis du har tørr hud må du være flinke å smøre deg regelmessig. Kompresjonsplaggene tørker ut huden og da trenger den å få tilført ekstra fuktighet.

Varmen
Unngå varme bad eller badstue. Unngå langvarig soling. Det er helt greit å gjøre det av og til dersom du liker det.
For å aktivere lymfesystemet kan du dusje armer/bein i kaldt vann eller legge på kalde omslag.

Vanndrivende
Lymfødem og lipødem i seg selv er ikke indikasjoner til å ta vanndrivende. Når det ikke er andre sykdommer som krever vanndrivende så er det ikke anbefalt.

Generelt
Legg bein/armer høyt så ofte som mulig. Det bidrar til at væske flyter tilbake. Unngå stikk (fly og sprøyte) på rammete kroppsdel. Når det skal tas blodtrykk prøv å ta det på friske kroppsdelen.

Hvordan kan jeg som fysioterapeut med spesialkompetanse hjelpe deg

  • Vi skal finne dine mål og bestemme hvilke tiltak som trengs for å oppnå de
  • Du får veiledning gjennom behandlingen (her hos meg men også til selfmanagement)
  • Jeg skal fungere som bindeledd mellom leger og ander terapeuter eller etater vi skal jobbe samen med
  • Hos meg få du manuell lymfedrenasje som skal øke transportkapasiteten igjen
  • Jeg kan lage deg en treningsplan og veilede deg gjennom for å sikre treningseffekten
  • Du kan få tips og råd til et sunt og variert kosthold
  • Vi skal finne kompresjonsplagg til deg som dekker behovet ditt, men også skal støtte hverdagen din uten at det hindrer deg
  • Jeg kan søke om komporesjonsplagg, slik at du slepper å betale de dyre hjelpemidlene
  • Vi kan tape med kinesiotape for å støtte muskulaturen, redusere smerter, øke blodsirkulasjonen, støtte lymfesystemet og for å myke opp vevet
  • Den regelmessige oppfølgingen hos meg hjelper deg å være motivert under hele prosessen og vi kan tilpasse eller endre behandlingen etter behovet