Tøying – Når og hvor lenge

Tøying er fortsatt en diskusjonstema. Skal man tøye før man trener eller etterpå? Hvor lenge skal man tøye og hvilken metode skal man velge?
Jeg forteller i dag hva jeg anbefaler kundene mine og hvorfor jeg syns den metoden er bra.

Først må man kanskje skille hvorfor man tøyer. Det er en forskjell om man tøyer til forebygging av skader eller om man vil få bedre bevegelighet.
Interessant er kanskje også at man ikke kan tøye for mye.

Det eksisterer to forskjellige (relevante) tøyeteknikker. Du kan vippe eller holde tøying kontinuerlig. Jeg anbefaler å gjøre det etter smak og behag. Studier sir at vippende tøying egner seg bra før idretten, mens kontinuerlig tøying er best når du vil tøye pga for kort muskulatur eller til å forebygge skader. Men når du klarer bare å holde en tøying mens du vipper, er det jo bedre enn å ikke tøye.

Når du vil forbedre bevegeligheten din skal du tøye to til tre ganger 20-30 minutt i uken. Det betyr ikke at du skal holde en øvelse i 20 minutt. Når du vil forbedre bevegeligheten i ryggen er det for eksempel lurt å tøye bein- og skuldermuskulatur i tillegg. Og vi har flere muskler i ryggen som trenger forskjellige øvelser.
Når du har allerede problemer eller en skade så er anbefalingen min å tøye hver dag.

Min anbefaling når du vil forbedre bevegeligheten din er
– tøy minst 2-3 ganger i uken, men gjerne hver dag
– tøy de forskjellige muskelgruppene i 20-30 minutt
– tøy en muskel 3 ganger
– tøy en muskel i mellom 45 til 90 sekunder

Når du vil forebygge idrettsskader, så er det min anbefaling å tøye litt før og litt etter sport/trening. Når du tøyer før kan du „aktivere“ musklene. Tøying etterpå hjelper regenerasjonen.

Min anbefaling når du vil forebygge idrettsskader er
– tøy før og etter sport/trening
– tøy en muskel 2 ganger
– tøy en muskel i mellom 10 til 15 sekunder

Generell anbefaler jeg å varme opp kroppen før du tøyer. Det kan være bare jumping jacks, du løper en liten runde, eller du løper en trapp opp og ned flere ganger.

K1024_Dehnung_Glutealmuskulatur

Les også artikkelen om generelle treningstipps og smerter i sammenheng med trening. Har du lyst å trene også på andre ting så finner du kanskje noe som passer for deg her:

Knebøy – enkelt og greit

Plank – en all-rounder

Plank – med fokus på mage

Plank – med fokus på rumpa

Plank – som stabilisering av virvelsøylen

Tøying – Hamstrings (bakside bein)