Hva skal jeg gjøre når strømpene mine siger?

At strømper siger kan ha nok så mange årsaker, derfor er det viktig å finne ut hva som er grunnen hos deg.

1.            Har du tatt på kompresjonsplagg riktig?

Å ta på kompresjon kan være krevende og man tar seg kanskje ikke alltid nok tid til å ta den på. Når du trekker dem for mye eller når lårstrømpen/strømpebuksen ikke sitter helt oppe fra begynnelsen av, så plager deg den hele dagen. Jeg anbefaler deg å høre med fysioterapeuten din om den kan vise deg en god teknikk.
De tre videoer viser også en mulighet hvordan man kan ta på kompresjonsplagg.
Video 1 viser en mulig variant hvordan du kan ta på kompresjon. Beinplagg
Video 2 viser hvordan en annen person kan ta på kompresjonsplagg hos deg. Beinplagg
Video 3 viser hvordan du kan ta på armplagg.

Det finnes masse forskjellige hjelpemidler som skal gjøre det lettere å ta på kompresjon. En god teknikk hjelper på at strømpene sitter på plass og ikke siger. Jo mindre du trekker i strømpene, jo mindre siger de. På tysk sier man at man ikke trekker på kompresjonsstrømper, man legger de på.

2.            For mye vaskemiddel

Når du bruker for mye vaskemiddel siger strømpene også mer. Her gjelder ordtak – less is more.
Når du vil være på sikre siden kan du bruke medi clean. Medi clean er et flytende vaskemiddel laget spesielt for å ta godt vare på kompresjonsklær. Det vasker kompresjonsstrømpen skånsomt, beskytter fargen og er hudvennlig.

3.            Tørr hud

Har du tørr hud så kan det være en grunn for at strømpene dine siger. Hudpleie er en viktig del av behandlingen av lymf- og lipødem. Særlig når en bruker kompresjon. Bruk av kompresjonsplagg kan føre til tørr hud. Derfor er det ekstra viktig å tilføre huden nok fuktighet. En del leverandører har sine egne produkter. Disse er skånsom til kompresjon og kan brukes direkte før plaggene blir tatt på.

4.            Materiell er ikke bra fordelt

Når du har tatt på kompresjonsstrømpen er det viktig at du etterpå fordeler stoffet jevnt. Det fungerer best med påtrekkingshansker. Stryk over strømpene og pass på at du ikke har noen rynker. Ved lårstrømper og strømpebukser er det lurt å trekke materiellet som er for mye nedover. Når du trekker stoffet helt inn til lysken så kommer det til å sige ned. Det fører ofte til ubehagelige rynker i knehasen.

5.            Ødemtilstanden har endret seg

Når ødemtilstanden og dermed omkretsen av bein eller arm endrer seg, passer ikke strømpene like bra lenger. Jo mer tilstanden har endret seg jo dårligere passer strømpen. Både når omfanget har blitt mer eller mindre kan det føre til at strømpene siger. Hvis du eller fysioterapeuten din har tatt regelmessig kontrollmål så kan det være lurt å ta nye mål for å se om omkretsendring kan være grunnen til at strømpene dine siger.

6.            Du kan bruke strømpelim

Er du sikkert på at ingen av de forrige punktene er grunnen til at strømpene dine siger kan du prøve strømpelim. Det er lurt at du ikke tar limen rundt hele beinet eller armen. Bare bruk den punktuell på noen områder, slik er det mer skånsom til huden.

Strømpebukse/lårstrømpe
– bruk litt lim foran på leggen helt nederst
– litt rett over kneet på lår- og øverst på lysken

Armstrømpe
– bruk litt lim øverst på armen

Sett limen direkte på huden, legg strømpen på og trykk strømpen litt mot huden.

Har du sjekket på at alle 6 punkter ikke er grunnen til at strømpene dine siger er det lurt å høre med fysioterapeuten din. Det kan være lurt at fysioen får se på strømpene.
Sammen kan dere vurdere på nytt om det kan ha noe å gjøre med hva slags strømpe, stoff eller tilleggsvalg dere har gjort eller om dere må justere målene.
Kroppsform og vevkonsistensen har mye å si om hvor bra en strømpe sitter. Derfor har hver leverandør så mange forskjellige stoff og tilleggsvalg. Det finnes ikke den ene perfekte strømpen som passer for alle.

Faktorer som spiller en rolle:
– rundstrikket eller flattstrikket
– strømpebukse eller to delt (for eksempel lårstrømpe med en kort bukse)
– nuppebånd vs ingen nupper
– for kort eller for langt strømpe
– stoffkvalitet (hvor tjukk og stiv er stoffet)
– komfortsone i albu, kne, ankel
– ekstra skrå i lysken vs rett
– buksedelen (Jobst Confidence/Jobst Elvarex/mediven flattstrikkede/rundstrikkede
-> alle har forskjellige sømmer, som medfører at de sitter forskjellig rundt hoftene)
– armstrømpe vs bolero eller strømpe med skulderkappe

Du ser det er mange faktorer som spiller inn om hvilket kompresjonsplagg som skal velges. Hør med fysioterapeuten din hva som kan være en alternative for deg.